Nedtælling: Om et år øges patienternes sikkerhed mod medicinforfalskning

Om præcis ét år træder EU’s direktiv mod forfalsket medicin i kraft.

Fra 9. februar 2019 skal alle pakninger med receptpligtige lægemidler i hele EU være mærket med serienummer og en unik 2D-stregkode, som producenten eller parallelimportøren skal registrere i en stor database. Det betyder, at hver enkelt pakning kan identificeres – noget, som ikke er muligt i dag.

Når lægemidlet bliver udleveret på apoteket eller tages i brug på hospitalet, skal personalet skanne stregkoden og verificere pakningens ægthed.  På den måde kan man sikre sig, at pakningen ikke har været solgt før eller har været uden for den officielle forsyningskæde og altså kan være forfalsket. Desuden bliver alle pakninger gjort ’indbrudssikrede’, så man er sikker på, at pakningen ikke har været åbnet.

I Danmark arbejder vi hårdt på at blive klar til præmieren om et år, og snart går en pilottest i gang på en håndfuld udvalgte apoteker. Her skal man teste systemet og som forsøg skanne en række udvalgte lægemidler, der er forsynet med den nye mærkning.

Nomeco er centralt placeret i den nationale organisation, der skal implementere systemet i Danmark, da adm. direktør Henrik Kaastrup sidder i bestyrelsen for Dansk Medicin Verifikation Organisation (DMVO).

Projektleder Marianne Heger står i spidsen for Nomecos indsats. For det kommer i høj grad også til at påvirke en række af de funktioner, som grossist og prewholesale har:

”Vi kommer til at ændre på en række af vores rutiner og processer – bl.a. i vores returafdeling og varemodtagelse, og når vi håndterer produkter på vegne af lægemiddelindustrien,” fortæller Marianne. Hun tilføjer, at projektet i Nomeco kaldes ’serialisering’, da alle pakninger får et serienummer.

Også PHOENIX group, som Nomeco er en del af, har kastet sig ind i arbejdet. Her arbejder man på at skabe en cloud-løsning, som skal tilbydes alle industrikunder i de 21 lande, som PHOENIX opererer i.

”Selv om et år kan lyde som lang tid, så har vi travlt, da mange detaljer skal falde på plads. I Danmark er vi dog langt fremme med arbejdet, når man sammenligner med mange af de andre lande. Og vi skal nok være klar til tiden,” lover Marianne.